Rob

Forum Ljubljana in Celinka, 2019

Na albumu, ki je nastal v povezavi s stripovsko biografijo Ivana Roba (1908 – 1943), je zbranih deset uglasbenih pesmi tega satiričnega pesnika. Martin Ramoveš se s skupino na novem izdelku drži samosvoje rockovske vizije, pri čemer mu je poseben izziv predstavljal spoj historičnega pridiha besedil in zvočne aktualnosti za današnji čas.

Satirični pesnik in pisatelj Ivan Rob (1908–1943) je bil za časa svojega življenja znan predvsem kot zbadljivi šaljivec, ki je s svojim iskrivim humorjem pogosto nasmejal boemsko druščino umetnikov svoje generacije, pa naj si bo to s šaljivimi predelavami znanih del Prešerna, Jurčiča, Trubarja in drugih literatov, s svojimi improviziranimi pesnitvami, ki jih je prepeval ob brenkanju na kitaro, ali takrat, ko je oblečen samo v spalno srajco tekel skozi Ljubljano … Anekdota namreč pravi, da sta se na neki državni povorki Ivan Rob in Fran Milčinski – Ježek, s katerim sta skupaj nastopala in prijateljevala, priključila na konec povorke s svečami v rokah in oblečena le v dolgi spalni srajci.
Tako sta poskrbela za obilo smeha ter seveda zasenčila prav vse uradno dogajanje.

A Rob ni bil le karizmatična osebnost priljudnega in veseljaškega značaja, gozdovnik, lokostrelec, odličen kuhar in sodelavec prvega partizanskega gledališča Agitteater, temveč tudi pronicljiv kritik družbenega dogajanja, predvsem pa tankočuten opazovalec svoje dobe. Svoja najgloblja občutja je ubesedil v poeziji, ki jo je stripar in glasbenik Martin Ramoveš vključil ne le v strip, s katerim je predstavil Robovo življenje in delo, temveč tudi uglasbil, ter tako predstavil še drugo, bolj lirično plat tega svojevrstnega literarnega ustvarjalca.

Za nakup stripovskega albuma Rob nam pišite:

>>> KONTAKT

Za poslušanje in nakup digitalnega glasbenega albuma obiščite:

>>> BANDCAMP profil

 

Zasedba:

Martin Ramoveš: vokal, kitara
Marko Petrič: bas, spremljevalni vokal
Luka Drobnič: bobni, spremljevalni vokal
Žiga Lovšin: klaviature
Tina Petrovčič: spremljevalni vokal

Režija zvoka: Janez Križaj
Glasba in aranžma: Martin Ramoveš
Besedila: Ivan Rob
Sodelujoči in asistenti: Oskar Cafnik, Boštjan Janežič, Peter Vesel

Zahvala prijateljem:
Aleš Pelhan, Peter Vesel, Žiga Korenčič

© Posneto v Studiu Metro junija 2018

 

Seznam pesmi:

1. Razpelo v gostilni
2. Sanjajo mi rože
3. Legla je noč
4. Kristal čaroben
5. Črv
6. Na rokah te nosil bom
7. Le še eno pomlad
8. Daj mi draga roko
9. Čas prihaja
10. Domov

< Nazaj na diskografijo