Biografija

Energetsko nabiti koncerti Martina Ramoveša z bendom so samosvoja spojina kontrastov. Kantavtorska poetika z rockovskimi temelji se včasih udejanji kot blues ali country, drugič se z divjim riffom zapodi v udarne inštrumentale, nato pa se spet umiri v melanholiji. Avtorska glasba skupine temelji na besedilih Martina Ramoveša, ki svoje verze pogosto upodablja v stripih. Med izdajami Martina Ramoveša zato najdemo tudi glasbene albume v stripu.

 

Obsežnejša biografija


Martin Ramoveš
(band) je začel delovati jeseni 2007 kot trio: pevcu in kitaristu Martinu Ramovešu sta pri izvajanju njegovih kantavtorskih pesmi na pomoč priskočila basist Marko Petrič ter bobnar Luka Drobnič. Postali so zelo povezani v ustvarjalnem procesu in postopoma odkrivali sebi lasten zvok: mešanico bluesa, različnih rockovskih zmesi ter kantavtorske samosvojosti. Ustvarjalnost se je odražala v hitro rastočem repertoarju avtorskih pesmi, ki so jih začeli kaliti na klubskih nastopih.

V studio so prvič odšli junija 2009, ko so pri glasbenem producentu Borutu Činču posneli tri pesmi – med njimi Divji ritem makadama, ki je bila izbrana na razpisu Vala 202 Hočemo dobro glasbo! in predstavljena širši javnosti na kompilaciji VAL 09. Sledilo je sodelovanje v akciji Rokerji pojejo pesnike – v istoimenski seriji kompilacij so z uglasbeno poezijo Regine Kralj sodelovali na šesti in sedmi izdaji.

Prvenec ‘Zvok dežele’

Leta 2011 so v studiu Na meji posneli albumski prvenec  Zvok dežele, izdan pri založbi Akord records. Na snemanju so se triu pri nekaterih pesmih pridružili glasbeni gostje: Miha Erič (orglice), Tony Cater (saksofon, trobenta) ter Žiga Lovšin (klaviature). Najodmevnejša pesem s prvenca je postala Zima na Metelkovoj, za katero je bil posnet tudi videospot, delo režiserja Gašperja Antauerja.

IZŠTEKANI Martin Ramoveš Band

Po izidu Zvoka dežele je skupina aktivno koncertirala po slovenskih klubskih in festivalskih odrih. Aprila 2012 se je predstavila tudi v oddaji Izštekani na Valu 202, kar je še posebej utrdilo razširjeno ekipo. Ta je bila tokrat enaka kot na albumu, le z dvema razlikama: Tonyja Caterja je zamenjal trobentač Jan Adamek, vključil pa se je tudi solo kitarist Julijan Erič, ki odtlej redno sodeluje s skupino. Za oddajo so na novo aranžirali starejše pesmi, premierno predstavili nekaj svežih, uporabili pa tudi nenavadne inštrumente – od redkega starinskega sintetizatorja do motorne žage.

Album ‘Nesojeni kavboji’ z razširjeno zasedbo

Novonastala kemija razširjene zasedbe je Martina Ramoveša spodbudila k ustvarjanju bluesovsko obarvanih pesmi in kmalu jih je dozorelo dovolj za nov album, poimenovan Nesojeni kavboji. Šest izmed doslej omenjenih glasbenikov (Martin Ramoveš, Marko Petrič, Luka Drobnič, klaviaturist Žiga Lovšin in Julijan Erič ter Miha Erič iz zasedbe Prismojeni profesorji Bluesa) ga je posnelo novembra 2013 v studiu radia Študent. Izšel je spomladi 2014 v sodelovanju Založbe radia Študent ter stripovske revije Stripburger, saj gre za glasbeni album v stripu. Martin Ramoveš je iz besedil pesmi ustvaril stripovske zgodbe, ki so objavljene v knjigi s priloženo zgoščenko.

Martin Ramoveš Band

Solistični album ‘Astronomi’

Martin Ramoveš se je leta 2016 zaprl v studio in posnel kantavtorski album z naslovom Astronomi, ki ga je izdal leto kasneje pod okriljem založb Stripburger in Klopotec. Tudi za album Astronomi je Martin besedila pesmi upodobil v obliki stripa, kateremu je priložena zgoščenka. Konceptualna zgodba spremlja glavnega protagonista veveričjega junaka med iskanjem izginulega drevesnega zaveznika.

Projekt Rob

Martin Ramoveš se pripravlja na izid albuma uglasbenih pesmi Ivana Roba, pronicljivega pesnika in satirika, ki je živel med obema vojnama. Ramoveš poleg uglasbitev pripravlja tudi Robovo biografsko zgodbo v stripu. Izid albuma v stripu bo 15. septembra 2019 v Kinu Šiška.